KOTOR, MUNTENEGRU

Obiective turistice de vizitat

muntenegru top 10

De ce să vizitezi Kotorul?

Kotor este unul dintre cele mai cunoscute orașe din Muntenegru și principala destinație turistică a țării. Acesta este amplasat la Golful Kotorului, fiind înconjurat din trei direcții de creste montane. 

Sunt atât de multe de făcut în Kotor, încât ca să le experimentezi pe toate ți-ar lua în jur de 5-7 zile. În cele ce urmează o să vă prezint cele mai frumoase obiective turistice din Kotor și ce să vizitezi cât timp explorezi orașul.

Panorama asupra centrului vechi al Kotorului
Kotor muntenegru centrul vechi

Cum ajungi în Kotor?

Cea mai simplă variantă este cu mașina personală, variantă pe care al ales-o și eu, drumurile în  Muntenegru sunt destul de bune, așa că nu o să aveți probleme.

O altă variantă ar fi să luați avionul până în Podgorica și de acolo un autobuz până în Kotor. Dacă sunteți în Dubrovnik sau Tivat, puteți vizita Kotorul prin intermediul unui tur ghidat.

Când să vizitezi Kotorul?

Cea mai bună perioadă să vizitezi Kotorul este în aprilie-mai sau septembrie-octombrie, temperaturile fiind mai suportabile și mai puțină aglomerație. 

Eu am fost în luna mai și temperaturile erau în jur de 25-30 de grade, vreme perfectă pentru plajă. Însă a fost destul de aglomerat, cel puțin la orele prânzului în zonele turistice te cam călcai pe picioare. 

Dacă doriți puțină intimitate, alegeți să vizitați obiectivele turistice cât mai dimineață.

Kotor muntenegru centrul vechi
Centrul vechi Kotor

Ce să vizitezi în Kotor?

Cea ma frumoasă activitate pe care o puteți face în Kotor este să vizitați centrul vechi, să luați la pas fiecare străduță, toate palatele și bisericile. Kotorul a făcut parte din Republica Venețiană în perioada 1420-1797 ceea ce își pune amprenta asupra arhitecturii și a gastronomiei, o să observați multe influențe italienești în această zonă.

Deasemenea centrul vechi al Kotorului face parte din patrimoniul UNESCO, încă un motiv în plus să îl vizitați și să vă bucurați de frumusețea clădirilor.

Zidul Kotorului

O activitate pe care eu o consider de neratat este Zidul Kotorului, Chiar dacă urcarea celor 1300 de trepte pare dificilă, efortul este răsplătit prin priveliștile pe care ți le oferă. Ca să ajungi până la capăt durează undeva la 30-40 de minute, unde veți găsi Fortăreața St. John și o priveliște incredibilă asupra Golfului Kotor.

Aici vă dau și un pont, dacă doriți să nu plătiți costul biletului de intrare în valoare de 8 euro, mergeți acolo înainte de 08:00 dimineața, casa de bilete se deschide abia la ora 08:00 și până atunci intrarea este liberă. 

Eu am ajuns pe la 07:30 și erau deja persoane care urcau, iar când am coborât pe la ora 10:00 traseul era destul de aglomerat și soarele puternic îngreuna urcarea.

zidul Kotorului
zidul Kotorului panorama

Catedrala Saint Tryphon

Vizitați Catedrala Saint Tryphon și celelalte biserici din centrul vechi. Catedrala datează din anul 1166 și este cea mai mare biserică catolică din Kotor, în interiorul ei veți vedea un mic muzeu și dacă urcați la balcon puteți admira centrul vechi al Kotorului.

Catedrala Saint Tryphon​
Catedrala Saint Tryphon​
Catedrala Saint Tryphon​

Cea mai frumoasă priveliște din Kotor

Dacă nu v-ați săturat de priveliști frumoase, atunci o să vă povestesc despre un loc cu o panoramă de vis, pentru mine aceasta a fost cea mai frumoasă imagine pe care am văzut-o în Muntenegru.

Din Kotor puteți ajunge cu mașina destul de ușor în Parcul Național Lovcen, pe drumul care leagă Kotor de Cetinje. Șoseaua este un pic mai îngustă și cu serpentine, dar nu pune probleme majore. După ce treceți de serpentine este un local numit Horizont Bar, vă recomant să parcați în față și să beți ceva acolo, priveliștea de la acest bar este una incredibilă. Iar dacă aveți cum, mergeți acolo la apus, pentru o imagine și mai spectaculoasă.

horizont bar kotor panorama
horizont bar kotor panorama

O zi în Perast

Altă activitate de neratat este pitorescul orășel Perast care se află la 12 km distanță de Kotor, unde veți găsi 17 palate și 16 biserici. Aici trebuie neapărat să faceți o plimbare cu barca până la insula Our Lady of the Rocks.

Orașul pisicilor

Kotorul este renumit și pentru pisici, au chiar un muzeu al pisicilor și o să le vedeți pe majoritatea suvenirurilor. Peste tot în oraș o să vedeți zeci de pisici, pe străzi, pe la terase sau la obiectivele turistice. Acestea sunt destul de bine hrănite și prietenoase, atât localnicii cât și turiștii au grijă de ele.

pisici kotor
pisici kotor

Bogorodicin Hram

Acum o să vă povestesc de un loc care nu este atât de cunoscut, dar pentru iubitorii de arhitectură și fotografie este un adevărat paradis. La câțiva km de Kotor se află Prcanj unde veți găsi Bogorodicin Hram, o biserică veche de 120 ani construită din piatră de Korcula în stil baroc. Cel mai probabil nu prea o să vedeți turiști pe acolo, cel puțin când am fost eu nu era nimeni, dar pe mine asta m-a bucurat că am putut face câte poze am vrut fără grabă.

Bogorodicin Hram​ prcanj
Bogorodicin Hram​

Alte activități pe care să le încerci​

Ca în cazul fiecărui loc pe care îl vizitez și aici recomand să încercați mâncarea tradițională care este bazată pe pește și fructe de mare cu influențe italienești

Trebuie să încercați și vinul lor local cum este exemplul celebrului Vranac. La restaurante vă recomand să nu alegeți restaurante din centrul vechi, deoarece prețurile sunt destul de mari și mâncarea nu e pe măsura prețurilor. Nu zic că nu sunt și restaurante bune, sunt, dar eu am avut și situații în care am plătit mult pentru ceva mediocru, așă că o căutare pe Tripadvisor vă poate ajuta în alegerea corectă.

Dacă îți dorești o zi de relaxare, poți opta pentru plajă, important de menționat este că nu sunt plaje cu nisip în Kotor ci cu pietricelePlaja Kotor care este amplasată chiar în apropierea centrului vechi este unul dintre cele mai populare locuri de plajă. Însă sunt și multe cazări cu zone de plajă privată sau piscină.

Concluzii

După ce am vizitat Kotorul pot spune că aș fi vrut să stau câteva zile în plus, să am timp să explorez mai mult, eu am stat 4 zile, dar aș fi avut nevoie de încă 2-3 zile în plus să vizitez și alte locuri din împrejurimi. Fiind pasionată de drumeții, aș fi vrut să fac măcar unul dintre traseele din zonă sau să vizitez Cetinje, capitala regală a țării. Ca să zic așa, am lăsat câte ceva și pentru data viitoare.

Dacă ți-a plăcut

recomand să citești următoarele postări

R6MK3862
Deasupra celui mai adânc defileu din Europa | Canionul Tara
ZABLJAK, MUNTENEGRU Canionul Tara – Curevac – Crno jezero Canionul...
Mai Mult
top 10 muntenegru
Top 10 Locuri de Vizitat in Muntenegru
TOP 10 Muntenegru Ce Locuri să vizitezi în Muntenegru? Călătoria...
Mai Mult
insula sveti nikola
Obiective Turistice de Vizitat în Budva, Muntenegru
BUDVA, MUNTENEGRU Obiective Turistice de Vizitat De ce...
Mai Mult

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top