KOTOR, MUNTENEGRU

Cel mai divers loc din Muntenegru

kotor

Din nou în Kotor după 2 ani

Aventura noastră în Muntenegru continuă în Kotor, loc unde ne întorceam după 2 ani. Mi-a intrat la inimă Kotorul, și am vrut să-l vizitez încă o dată, de data asta într-un alt mod. 

După ce am văzut canionul Tara de deasupra și am făcut doua drumeții superbe pe vârfurile Planinica și Bobotov Kuk, am pornit spre golful Kotor, cel mai divers și ofertant loc din Muntenegru.

În timpul celor 48 ore petrecute în Kotor, am văzut orașul de sus după o scurtă drumeție, am făcut o plimbare cu barca pentru a descoperi și alte locuri frumoase din zonă și i-am luat la pas stăduțele pentru a ne familiariza cu vibe-ul orașului.

Traseul Ladder of Kotor

De această dată am hotărât să vedem orașul și golful de sus dintr-un alt unghi. Dacă data trecută am urcat zidul Kotorului, care este una dintre cele mai importante atracții. Acum am zis să urcăm pe traseul Ladder of Kotor, pentru a vedea ce ne oferă și această drumeție.

Traseul începe în apropierea centrului vechi, mai exact pe strada Tabacina și urcă pe un vechi drum pavat de-a lungul zidului Kotorului. 

Vă recomand să începeți această drumeție cât mai devreme posibil, deoarece începând cu luna mai temperaturile sunt foarte mari în zonă.

Chiar daca se urcă destul de leger, căldura face totul să pară mai greu. În acea zi de iunie au fost 36 de grade. Având în vedere că am pornit devreme (la ora 7 eram la începutul traseului), am urcat fiind protejați de umbră, nu pot spune același lucru și despre coborâre.

Această potecă pe care urcăm noi acum a fost un drum de legătură între Kotor, satele de mai sus și Cetinje (fosta capitală regală), pe vreme când această regiune nu era unită de restul țării prin drumuri.

Pe lângă priveliștea care era din ce în ce mai frumoasă pe parcurs ce urcam, ne-a impresionat și flora pe care am găsit-o de-a lungul potecii. Erau o mulțime de snochini și rodii. La un moment dat am întâlnit și un păstor cu o turmă mare de capre. Nu trebuie să vă faceți griji din cauza câinilor, nu era niciunul.

Urcăm serpentină după serpentină și ajungem în dreptul fortăreței San Giovanni, locul cel mai înalt de pe zidul Kotorului, unde urcasem în urmă cu doi ani. Știam priveliștea de acolo, este frumoasă, însă noi mai aveam de urcat un pic până la punctul de belvedere de unde trebuia să vedem golful Kotor în toată splendoarea lui.

O ultimă serpentină și am ajuns. Ce frumusețe! După 2 ore jumătate de urcat, ne încântăm ochii cu minunăția asta. Din acest punct traseul continuă spre pasul Krstac, până unde mai aveam încă o oră de urcat. Chiar dacă de acolo puteam vedea o priveliște mult mai frumoasă, din cauza căldurii am hotărât că nu este cea mai bună idee, având în vedere că la ora 9 erau deja 30 de grade.

Am admirat un pic priveliștea, care sincer nu are cum să nu-ți placă și am început coborârea. 

Coborârea a fost un chin din cauza soarelui arzător, însă a mers destul de repede. După putin peste o oră eram jos și ne pregăteam pentru următoarea activitate.

Tur panoramic cu barca de 4 ore, de-a lungul golfului

De data asta am zis să încercăm și un tur cu barca pentru a vedea golful într-un mod inedit. Sunt mai multe companii care oferă tururi cu barca în zonă. Dacă vă plimbați prin Kotor, veți primi pliante cu oferte de la diverse companii de unde puteți alege. Sau vă puteți rezerva un tur online în prealabil.

Noi am ales să mergem cu o companie care face tururi în grup mic (am fost 7 persoane pe barcă). Tipul de tur îl puteți alege în funcție de timp și obiective. 

Noi am ales un tur de 4 ore, unde urma să vedem: Our Lady of the Rocks, insula Mamula, fostul tunel submarin, Blue Cave și la final Perast. 

Pe acest tur am plătit 40 euro/persoană.

Am plecat din Kotor și la scurt timp am ajuns la prima destinație și anume insula Our Lady of the Rocks. Este o insulă artificială pe care a fost construită o mănăstire. Am mai fost aici și în vizita precedentă în Muntenegru, doar că atunci am luat o barcă din Perast pentru a ajunge pe insulă.

Dar de ce ar construi cineva o insulă doar ca să facă o biserică pe ea? Legenda spune că în anul 1452 un marinar a găsit o icoană a Fecioarei Maria pe o piatra în mare langă Perast, acesta a luat icoana și a dus-o intr-o biserică. Însă aceasta s-a întors la loc de trei ori, așa că marinarii au hotărât să construiască pe acel loc o insulă, pe suprafața căreia a fost ridicată biserica începând cu secolul XV – lea, fiind finalizată în anul 1630.

Priveliștea pe care o veți vedea de pe această insulă este una incredibilă, panorama asupra orașului Perast în toată splendoarea lui o să fie una greu de uitat.

La fel de frumoasă și aglomerată pe cum mi-o aminteam. Am petrecut undeva la 15 minute pe insulă, cam puțin după mine.

Chiar lângă o să vedeți o altă insulă, de data aceasta naturală, insula Saint George pe care este amplasată o mănăstire benedictină și cimitirul acesteea ce datează din secolul XII – lea.

Aceasta din urmă nu poate fi vizitată, doar admirată de pe insula vecină.

Așteptați-vă la aglomerație la acest obiectiv turistic, majoritatea companiilor care oferă tururi cu barca, opresc și aici. Încercați să veniți în extra-sezon sau cât mai de dimineață posibil.

Our Lady of the Rocks este una dintre cele mai frumoase atracții din zonă, puteți intra și în interiorul bisericii după ce achitați prețul de intrare de 2 euro. Chiar dacă alegeți să veniți aici din Perast sau prin intermediul unui tur cu barca, eu zic că merită.

Lăsăm în spate primul nostru obiectiv al turului și continuăm spre următorul. Doar pentru priveliști merită să faceți o plimbare cu barca, golful este de-a dreptul superb. Oriunde te-ai uita vei creste calcaroase!

Următorul obiectiv este insula Mamula. În anul 1853 pe insulă a fost construit un fort care ocupă 90% din suprafața insulei. Scopul pentru care a fost construit acest fort a fost pentru a preveni invaziile inamice în golful Kotorului.

Însă, în timpul celui de-al doilea război mondial, forțele fasciste ale lui Benito Mussolini au transformat insula într-un lagăr de concentrare pentru prizonierii ce proveneau din zonele apropiate.

Din anul 2016, fortul a fost convertit într-un resort de lux, unde au acces doar cei cazați acolo.

După am pornit spre Blue Cave, care este practic o grotă în stâncă unde te poți strecura cu o barcă mai mică. Este o experiență frumoasă, deoarece culoarea apei datorată modului cum bate lumina în grotă, pare ireal de albastră. Aici am luat o pauză de 30 de minute, timp în care am putut înota în apele turcoaz ale mării Adriatice.

Ne întoarcem în golful Kotorului și oprim la unul dintrele fostele tuneluri submarin de pe coasta montenegrină. Acestea au fost constrite de către armata iugoslavă, iar pe experior au fost acoperite cu roci false pentru a nu fi vizibile din satelit.

La final ne întoarcem de unde am plecat, însă nu fără a face o scurtă oprire în Perast. Această bijuterie de la golful Kotor. Și în Perast mai fusesem, însă aș mai veni aici de multe alte ori pentru a admira arhitectura și peisajul superb în care este amplasat acest orășel.

Orășelul este unul dintre cele mai bine conservate orașe de pe întreaga Coasta Adriatică și împreună cu zonele centrului vechi (Stari Grad) de la Golful Kotorului face parte din patrimoniul UNESCO. Amplasat chiar pe malul golfului, acesta este plin de palate venețiene, biserici și străzi medievale pitorești.  

Cele mai multe dintre monumentele pe care o să le admirați în Perast datează din perioada venețiană și nu sunt deloc puține, cu un număr de 17 palate și 16 biserici, Perastul o să vă ofere o experiență de neuitat.

Nu am stat foarte mult nici aici, undeva la 20-30 de minute, timp în care am făcut o plimbare pe malul golfului și câteva fotografii.

Un alt loc important de văzut este Muzeul Perast, de la balconul căruia puteți admira o priveliște perfectă asupra orașului la pachet cu o lecție despre istorie a zonei.

kotor

Dacă vii aici cu mașina, poți parca într-una dintre parcările amplasate la intrarea/ieșirea din oraș. Nu se poate intra cu mașina în oraș, pot intra doar localnicii și cei cazați aici.

Pierde-te pe străduțele înguste ale orașului și ai să descoperi locuri de belvedere unice și numeroase puncte instagramabile.

Trebuie să te oprești la unul dintre localurile de pe malul apei măcar pentru o cafea și să te bucuri de panorama asupra Golfului Kotor.

Acesta a fost turul cu barca, nici nu mi-am dat seama când au trecut cele 4 ore. Eu zic că merită, având în vedere raportul calitate-preț.

La pas prin orașul vechi Kotor

Cea ma frumoasă activitate pe care o puteți face în Kotor este să vizitați centrul vechi, să luați la pas fiecare străduță, toate palatele și bisericile. Kotorul a făcut parte din Republica Venețiană în perioada 1420-1797 ceea ce își pune amprenta asupra arhitecturii și a gastronomiei, o să observați multe influențe italienești în această zonă.

Deasemenea centrul vechi al Kotorului face parte din patrimoniul UNESCO, încă un motiv în plus să îl vizitați și să vă bucurați de frumusețea clădirilor.

Am ales să fac o plimbare prin orașul vechi dis de dimineața, pe la 6-7 eram deja acolo. Vă sfătuiesc să faceți și voi la fel, deoarece începând cu orele 9-10 vin navele de croazieră și este foarte aglomerat, mai ales în weekend.

Este un paradis pentru iubitorii de fotografie, veți descoperi nenumărate stăduțe înguste pitorești, palate și biserici. Nu ratați și o urcare pe zidul Kotorului, mai multe informații aveți în articolul din vizita trecută.

Dacă vi se face foame puteți alege dintre multitudinea de restaurante pe care le întâlniți în centru, însă țineți cont că prețurile sunt mai mari decât la restaurantele din afara acestei zone turistice.

Cu siguranță vă veți îndrăgosti de acest peisaj medieval, pe mine una m-a cucerit. Pe deasupra este destul de bine întreținut și curat, având o multitudine de plante și arbori specifici zonei mediterane.

Dacă îți dorești o zi de relaxare, poți opta pentru plajă. Important de menționat este că nu sunt plaje cu nisip în Kotor, ci cu pietricelePlaja Kotor care este amplasată chiar în apropierea centrului vechi și este unul dintre cele mai populare locuri de plajă din oraș.

Mausoleul Njegos

Ultimul loc pe care îl vom vizita în zonă este Mausoleul Njegos. În vârful muntelui Lovcen a fost ridicat în onoarea lui Petar II Petrovic Njegos, eroul național al statului Muntenegru, un mausoleu impresionant cu priveliști superbe spre întreg Parcul Național Lovcen.

Atât la intrarea în parcul național, cât și la intrarea în mausoleu, trebuie să achitați o taxă de intrare. Când am fost noi, taxa de intrare în parc era de 2 euro, iar la mausoleu de 7 euro.

Mausoleul este imens, pentru început trebuie să urcați pe scări pentru a ajunge la intrarea propriu-zisă și după pe alte scări pentru a ajunge în interiorul mausoleului și diversele sale încăperi. Aici veți vedea atât cripta, unde se află rămășitele eroului național, cât și monumente care-l întruchipează pe acesta.

După ce ați traversat tot mausoleul, veți ieși la un punct de belvedere superb spre munții Lovcen. Este și punctul cel mai aglomerat, toată lumea dorindu-și să-și facă poze cu peisajul.

Însă dacă aveți puțin noroc și răbdare, puteți prinde un moment în care să aveți locul doar pentru voi. Priveliștea chiar este superbă, oriunde te-ai uita vezi creste calcaroase.

Aceste sunt activitățile și locurile pe care le-am vizitat de această dată în zona golfului Kotor. Atât am reușit să vedem în cele două zile petrecute aici, plus vreo 2 ore de stat la plajă pe care nu vi le-am menționat.

Noi am stat cazați destul de aproape de centru, în Kotor fiind multe cazări frumoase care oferă și priveliști spre golf. Prețul mediu pentru o cameră/noapte variază între 50-100/euro, cu cât mai aproape de centru și obiective, cu atat mai mare prețul.

Concluzii

Sunt atât de multe de făcut în Kotor, încât ca să le experimentezi pe toate ți-ar lua în jur de 5-7 zile.

Cea mai simplă variantă de a ajunge este cu mașina personală, variantă pe care am ales-o și noi, drumurile în  Muntenegru sunt destul de bune, așa că nu o să aveți probleme.

Cea mai bună perioadă să vizitezi Kotorul este în aprilie-mai sau septembrie-octombrie, temperaturile fiind mai suportabile și mai puțină aglomerație. 

Pentru a vă face o idee mai detaliată, vă las la final și vlogul filmat în Kotor.

Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.

Dacă ți-a plăcut

recomand să citești următoarele postări

R6MK4460
Drumeție în Munții Durmitor | Vârful Planinica
DURMITOR, MUNTENEGRU Ivan Do – Valea Alisnica -Planinica Drumeție spre creasta Munților Durmitor...
Mai Mult
bobotov kuk
Munții Durmitor | Vârful Bobotov Kuk
DURMITOR, MUNTENEGRU Pasul Sedlo – Zeleni Vir – Bobotov Kuk Drumeție spre creasta Munților...
Mai Mult
R6MK3862
Deasupra celui mai adânc defileu din Europa | Canionul Tara
ZABLJAK, MUNTENEGRU Canionul Tara – Curevac – Crno jezero Canionul Tara și Podul Durdevica...
Mai Mult

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top