KALABAKA, GRECIA

Ce să faci în Meteora?

meteora grecia
poseidon

Călătoria în Meteora

Cea mai ușoară variantă de a ajunge la Meteora este cu mașina, din București durând aproximativ 12 ore.

Meteora este unul dintre cele mai spectaculoase locuri pe care eu le-am vizitat, făcând parte din patrimoniul UNESCO încă din anul 1988. Complexul cuprinde mai multe mănăstiri, dintre care doar 6 sunt funcționale și pot fi vizitate.

Mănăstirile sunt construite pe piloni de piatră naturală (gresie), iar procesul prin care s-au format aceste formațiuni geologice este unic în lume.

meteora obiective turistice
meteora grecia

Locuri Frumoase de Vizitat

Amplasate la doar câțiva km nord de orașul Kalabaka, mănăstirile de la situl Meteora sunt un miracol al Greciei ce îți vor oferi priveliști pe care nu o să le mai vezi în alt loc. 

Vizitarea zonei este o adevărată experiență, nu doar pentru pelerinaje ci și pentru cei pasionați de istorie, geologie, drumeții sau fotografie. Pentru mine este locul meu preferat din Grecia, m-am îndrăgostit de la prima vedere de frumusețea și relieful acestei zone.

Mănăstirile din Meteora

Mănăstirile sunt cu siguranță principala atracție a zonei, construcția acestora în vârful stâncilor îți vor oferi o imagine spectaculoasă și unică. 

Din punct de vedere religios, complexul este al doilea ca importanță din Grecia după Muntele Athos. Construcția acestora a avut loc între secolele XIII și XVI, fiind construite 24 de mănăstiri pe stânci.

Sfântul Atanasie, după ce a fost dat afară din republica monastică de pe Muntele Athos, a înființat la Meteora, mănăstirea Marele Meteor care a adunat mai mulți adepți. 

În perioada ocupării otomane, călugării pustnici căutau refugii unde să se adăpostească în eventualitatea unui atac și au găsit aceste stânci ca fiind locul potrivit, unde au construit 24 de mănăstiri.

Din secolul al XVII-lea, o parte dintre mănăstiri au fost abandonate sau dintruse în timpul războaielor.

Inițial accesul la mănăstiri era foarte dificil, folosindu-se scări lungi prinse împreună sau plase pentru transportul alimentelor. În 1920 a fost începută săparea de trepte în piatră și adăugarea de poduri pentru a facilita accesul. 

Anul 1921 este anul în care Regina Maria a României vizitează Mănăstirea Marele Meteor, fiind prima femeie căreia i s-a permis accesul.

manastiri meteora
manastiri meteora
manastiri meteora

Cele 6 mănăstiri care se află și astăzi în picioare sunt:

  • Mănăstirea Marele Meteor – fiind cea mai mare dintre ele și construită la mijlocul secolului al XIV-lea.
  • Mănăstirea Varlaam – a doua ca mărime și a fost construită începând cu anul 1541.
  • Mănăstirea Roussanou – construită în secolul al XVI-lea și este renumită pentru frescele sale în stil cretan. În prezent este o mănăstire de maici.
  • Mănăstirea Sf. Nicolae Anapafsas – construită tot în secolul al XVI-lea pe o stâncă de 85 m înălțime.
  • Mănăstirea Sf. Ștefan  – este cea mai accesibilă dintre ele, fiind așezată pe teren plat. Construită în secolul al XVI-lea, a fost deteriorată de naziști în timpul celui de-al doilea război mondial. A fost reconstruită de călugărițe.
  • Mănăstirea Sf. Treime – a fost constrită în anul 1475.

În zilele noastre 4 dintre mănăstiri sunt locuite de călugări și 2 de maici (Sf. Ștefan și Roussanou).

manastiri meteora

Apusul în Meteora

O experiență de neratat în Meteora este Apusul. Pentru mine a fost unul dintre cele mai frumoase apusuri pe care le-am văzut. Sunt două locuri cunoscute pentru a admira Apusul în Meteora, dar din ce am văzut, este frumos de oriunde l-ai privi. 

Primul se numește Sunset Rock și îți va oferi o perspectivă impresionantă asupra zonei. Fiind un loc destul de cunoscut, o să fie și destul de aglomerat, așa că dacă doriți să prindeți un loc bun trebuie să veniți aici din timp.

Un al doilea loc de belvedere superb este chiar lângă mănăstirea Varlaam, ca și în cazul primului și acesta oferă o dechidere sprectaculoasă spre întreaga vale.

În momentul în care o să vizitați Meteora, o să descoperiți numeroase locuri scenice de unde veți putea face fotografii unice.

manastiri meteora
manastiri meteora

Alte activități

Meteora nu este doar un loc pentru pelerinaje, este mult mai mult de atât. Un loc încărcat de istorie și legende, de o frumusețe aparte.

Pentru iubitorii de drumeții în zonă se pot practica diferite trasee de trekking sau de escaladă

De asemenea bucătăria zonei este foarte deliciosă, peste tot pe unde am mâncat, mâncarea a fost gustoasă (de la mousakka, la ardei umpluți și carne de miel).

În timpul călătoriei prin Meteora o să treceți și pe lângă podgorii cu viță de vie, din ce am înțeles sunt și tururi specializate pentru cei ce doresc să se bucure de o asemenea experiență.

Concluzii

Vă recomand dacă puteți, să vizitați Meteora în extra-sezon, vara este extrem de cald și aglomerat, iar începând cu orele prânzului temperatura devine greu de suportat. Noi am fost după jumătatea lunii septembrie și temperaturile atingeau 37-38 grade la pranz.

Dacă doriți să vizitați mănăstirile, trebuie să consultați programul de pe site-ul oficial deoarece acestea diferă de la o perioadă la alta.

După ce am vizitat Meteora, pot spune că m-a captivat, în cele două zile cât am stat acolo am făcut drumul care trece pe lăngă mănăstiri de vreo 5 ori. Am fost fascinată de acele peisaje și sper că o să fiți și voi în momentul în care o să vizitați zona.

manastiri meteora
manastiri meteora
manastiri meteora

Dacă ți-a plăcut

recomand să citești următoarele postări

corint grecia
Ce să faci în Corint. De ce să vizitezi Corint, Grecia?
Corint, Grecia Ce să faci în Anticul Corint? De ce să vizitezi Corint? Corintul Antic...
Mai Mult
top 10 atena grecia
Top 10 Atena. Ce să faci în capitala Greciei?
TOP 10 Atena Ce să faci în capitala Greciei? De ce să vizitezi Atena? Atena este unul...
Mai Mult
ce sa faci in delphi grecia
Ce să faci în Delphi, Grecia
DELPHI, GRECIA Ce să faci în Delphi? De ce să vizitezi Delphi? Delphi este unul dintre cele...
Mai Mult

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top