MUNȚII TRASCĂU

Cheile Vălișoarei - Circuitul Versanților

roxana brumari

Traseu Versantul Drept

Am văzut de multe ori pe rețelele de socializare fotografii cu locul de belvedere de deasupra Castelului Templul Cavalerilor. Tot îmi ziceam că atunci când o să ajung prin Munții Trascău, acolo o să fie una dintre opriri.

Ocazia s-a ivit mai devreme decât mă așteptam eu și am plecat spre Munții Trascău cu mai multe locuri de vizitat ca obiectiv. Mă gândeam că sigur în cheile Vălișoarei nu e de văzut doar acel loc pe care ți-l arată toată lumea. M-am informat despre trasee și am descoperit că de fapt locul acela de belvedere este doar o mică parte dintr-un circuit superb prin aceste chei. 

Majoritatea celor care vin prin zonă aleg să meargă doar până la locul de belvedere de deasupra castelul și după să se întoarcă, cum mi-a fost să descopăr la fața locului.

Mi-am zis că eu o să încerc să văd cât de mult se poate din această zonă în acea zi și am descoperit un traseu superb, puțin frecventat, cu numeroase puncte de belvedere și multă diversitate.

Cheile Vălișoarei sau Cheile Aiudului sunt sculpate în calcare de către râul Aiud și dominate pe de-o parte de Vf. Bogza și pe cealaltă parte de Vf. Răchiș.

Am început traseul pe versantul drept al cheilor din apropierea castelului Templul Cavelerilor, traseu marcat cu bulină roșie. În prima parte, poteca trece pe lângă castel și începe să urce ușor prin pădure, întâlnind din când în când locuri de belvedere.

Odată ajunși în Colțul Vilii, o panoramă superbă se deschide în fața noastră. Vedem atât castelul Templul Cavalerilor cât și Colțul Bogza, Colțul Data, Colțul Diacului și Colțul Cetății (de la stânga la drepta). Până în acest punct am întâlnit persoane pe traseu.

Priveliștea este superbă, merită să vii aici doar pentru ea, însă zona are mult mai multe de oferit. Până în acest punct traseul durează undeva la 40 min.

Ne continuăm drumul spre următorul punct de interes de pe traseu și anume Colțul Bogza. Trecem printr-o pădure de stejar și prin poieni inflorite, iar după o scurtă urcare ajungem la destinație care este marcată printr-o cruce. 

O altă panoramă superbă către: localitatea Vălișoara, Vf. Ardașcheia, Cetatea Trascăului, Creasta Cocoșului și Colțul Data (următoarea oprire).

O scurtă pauză de admirat și pozat urmată de coborârea de pe acest versant. La coborâre am sperat să văd și Peștera Puculea, însă am ratat-o, la un moment dat am trecut pe lângă ea fără să o vedem.

Coborârea este destul de abruptă, pe unele porțiuni acoperită de grohotiș, însă sunteți jos la șosea destul de repede. Traseul pe versantul drept a durat aproximativ 3 ore cu pauze de filmat și pozat.

Traseu Versantul Stâng

Traversăm râul Aiud și începem urcarea pe versantul stâng care este mult mai sălbatic și pitoresc ca cel drept. Mie una mi-a plăcut mai mult acest versant. 

Acum urcăm spre Colțul Data. Pe unele porțiuni poteca nici nu se vedea de atâta vegetație care în unele locuri ne ajungea până la umeri.

În drum spre Colțul Data este și un izvor, chiar lângă potecă, noi l-am ratat din neatenție, însă l-am descoperit la coborâre.

Chiar dacă sunt munți mici, nu trebuie subestimați. Urcarea spre Data este solicitantă și pe unele porțiuni asigurată de lanțuri. Nu e ceva de speriat, cu puțină atenție le poți trece fără probleme.

Cea mai frumoasă panoramă este cea de pe Colțul Data, tot efortul a fost răsplătit și încă cum. La orizont se înalță localitatea Vălișoara, Piatra Butanului și multe alte vârfuri din apropiere (prima imagine), nu mai zic de deschidere către chei cu vârful Răchiș, Colțul Cetății, Colțul Vilii, castelul și Colțul Bogza (o doua imagine).

În momentul acela mă gândeam cât de frumos este acest traseu toamna, toate pădurile acelea de stejar în nuanțe arămii.

De pe Colțul Data coborâm prin pădure și în ultimul moment renunțăm la vârful Răchiș din criză de timp. Traseul bulină roșie se intersectează la un moment dat cu traseul cruce albastră care coboară spre șosea, alegem să-l urmăm iar vârful rămane pe data viitoare.

Pe coborârea pe cruce albastră mai este un izvor, însă este la câțiva metri de potecă, dar ar trebui să auziți sursurul apei. 

La un moment dat traseul cruce albastră se intersectează cu bulină roșie pe care am urcat. Harta traseului o găsiți aici.

Concluzii

Un traseu frumos și divers. Nu este unul dintre acele trasee pe care să întâlnești multe persoane, mai degrabă multă liniște. Este foarte bine marcat traseul, însă indicatoarele nu oferă prea multe informații, de aceea recomand să aveți o aplicație pentru trasee cum este cea de la Munții Noștri sau Mapy.cz, eu le folosesc pe amândouă și nu am avut niciodată vreo problemă.

Ca durată circuitul a durat aproximativ 8 ore la care s-au adăugat și pauzele de filmat pentru youtube și pozat. Din ce am înțeles întreg circuitul la care se adaugă și vârful Răchiș poate fi parcurs în 8-9 ore, dar la câte pauze de filmat fac eu, este mai greu să obțin acest timp.

Ca dificultate este mediu, versantul drept nu pune nicio problemă, însă la cel stâng este un pic mai solicitantă urcarea pe Colțul Data.

Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.

Dacă doriți puteți viziona și filmul călătoriei pe canalul meu de YouTube.

Dacă ți-a plăcut

recomand să citești următoarele postări

R6MK2571
Toamna în Mehedinți: Cheile Țăsnei și Crovurile Mehedinți
MUNȚII MEHEDINȚI Cheile Țăsnei – Vf. Pietrele Albe – Crovurile Mehedinți – Cheile Tâmnei Băile...
Mai Mult
cheile șugăului
Circuit Cheile Șugăului
MUNȚII HĂȘMAȘ Cabana Ecolog – Peștera Tunel – Peștera Munticelu Cabana...
Mai Mult
dealul repedea colinele iasului
Drumeție pe Colinele Iașului
COLINELE IAȘULUI Gara Bârnova – Poiana Rotundă – Dealul Repedea Gara...
Mai Mult

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top