MUNȚII RARĂU

Pietrele Doamnei - Popii Rarăului - Vârful Rarău - Piatra Șoimului

pietrele doamnei

Hotel Alpin Rarău - Pietrele Doamnei

După mult timp ajung din nou în Bucovina cu gândul de a face câteva mini-trasee în decurs de o zi. Chiar dacă este Iarnă, zăpada se cam lasă așteptată până și la munte. Doar câteva pâlcuri pe ici pe colo și în rest multă gheață care mai mult te încurcă.

Am început acest traseu dimineața devreme, la Răsărit mai exact, aveam în plan să filmez câteva cadre magice cu drona deasupra Peitrelor Doamnei. Am avut noroc să prind un Răsărit superb colorat în nuanțe de roz și roșu, însă vântul puternic nu m-a lăsat să mă joc prea mult cu drona. Asta e, mai bine mai puțin decât deloc.

Traseul l-am început la hotel Alpin Rarău unde am lăsat și mașina, după ce am urcat până acolo pe TransRarău. Marcajul care trebuie urmat este cruce albastră, fiind marcajul traseului tip circuit în jurul Pietrelor Doamnei.

După acest Răsărit superb, pornim și noi pe traseu. Vântul era tăios și nu te lăsa să stai prea mult timp într-un loc.

După o porțiune scurtă de mers prin pădure, avem și prima panoramă asupra Pietrelor Doamnei. Din acest punct traseul continuă printre stâncării calcaroase spectaculoase și grohotiș. Lunima încă era perfectă pentru poze, așa că nu puteam rata ocazia să imortalizez aceste peisaje.

Pe parcurs ce urcăm se deschid peisajele spre Obcinile Bucovinei.

Dar și spre Masivul Ceahlău!

După o porțiune un pic mai dificilă de urcat asigurată cu lanțuri (dificilă din cauza gheții care acoperea stânca, vara nu pune mari probleme), ajungem la punctul de belvedere spre Pietrele Doamnei. Ce imagine superbă, iar norii au întregit acest peisaj. În spate se vedea în toată splendoarea lui și vârful Giumalău.

pietrele doamnei

Spre Sud era un adevărat joc de culori și texturi. Din când în când își făcea apariție și Ceahlăul printre nori cu vârfurile Toaca și Ocolașul Mare.

Dar ce vânt era! Îmi înghețau mâinile pe cameră, însă știam că dacă plec fără cadre frumoase de acolo, o să-mi pară rău acasă.

Popii Rarăului se vedeau iarăși frumos, fiind următorul nostru obiectiv pentru acea zi.

Pietrele Doamnei - Popii Rarăului

După ce-am coborât de la locul de belvedere, am mai mers un pic pe marcajul cruce albastră, însă nu am continuat în totalitate circuitul Pietrelor Doamnei. Noi trebuia să ajungem pe Popii Rarăului, așa că de la ieșirea din pădure am continuat pe cruce roșie până aproape de Popii Rarăului.

Trecem pe lângă Stația Meteorologică Rarău și continuăm spre Șaua Ciobanilor.

Norii continuă să vină și să plece, lăsându-ne timp să admirăm și peisajul. Spre vârfurile Bogolinu și Pietrosul Bistriței era un adevărat spectacol.

Din Șaua Ciobanilor spre Popii Rarăului și Colții Rarăului, traseul este nemarcat. Nu trebuie să vă faceți griji, vă puteți orienta ușor după stâncării, dar și după crucea vizibilă de la depărtare.

De sus se văd pe rând Piatra Zimbrului, Pietrele Doamnei și Vârful Giumalău în spate. Deși suntem la o altitudine de puțin peste 1600 m, panoramele sunt încântătoare.

Popii Rarăului - Vârful Rarău - Piatra Șoimului

Ne întorcem și continăm traseul spre vârful Rarău. De această dată alegem să mergem doar pe culmea matematică și nu pe traseul marcat pentru a admira peisajele de sus.

Pe vârful Rarău (1.651 m), ajungem după vreo jumătate de oră de la plecarea de pe Popii Rarăului. Între timp vremea s-a mai îmbunătațit și parcă vântul nu mai bătea așa cu putere, însă fără acei nori răzleți peisajele au devenit mult mai plate.

Vârful Rarău este un loc foarte bun de observație. Vedem spre Nord Obcinile Bucovinei, spre Vest Masivul Giumalău și chiar o parte din Munții Rodnei, spre Sud Pietrele Doamnei ș.a.m.d.

De pe vârf ne întoarcem la hotel Alpin Rarău și de acolo continuăm spre Piatra Șoimului, un loc superb de belvedere spre Vest. La Apus este ideal să veniți aici, pentru admira priveliștea spre Giumalău într-o lumină superbă.

Urcarea până pe Piatra Șoimului durează aroximativ 15 minute și dacă sunteți prin zonă nu trebuie ratată.

Concluzii

O superbitate de traseu, dacă vremea ținea un pic mai mult cu noi cu siguranță am fi profitat mai mult de traseu. În totalitate nouă ne-a luat traseul aproximativ 6 ore cu tot cu pauze de filmat, pozat etc. Dacă sunteți pe fugă puteți face doar Circuitul Pietrelor Doamnei care durează undeva la 2 ore, însă dacă aveți timp vă recomand să mergeți măcar până la Popii Rarăului pentru câteva panorame frumoase.

Nu este un traseu care să impună dificultate tehnică cu excepția urcării spre locul de belvedere spre Pietrele Doamnei. Vara și atunci când este uscat puteți trece ușor de acea porțiune, însă iarna sau dacă a plouat de curând trebuie atenție sporită mai ales dacă roca este acoperită de gheață.

Pentru trasee folosesc hărțile de la mapy.cz.

Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.

Dacă ți-a plăcut

recomand să citești următoarele postări

cheile șugăului
Circuit Cheile Șugăului
MUNȚII HĂȘMAȘ Cabana Ecolog – Peștera Tunel – Peștera Munticelu Cabana...
Mai Mult
dealul repedea colinele iasului
Drumeție pe Colinele Iașului
COLINELE IAȘULUI Gara Bârnova – Poiana Rotundă – Dealul Repedea Gara...
Mai Mult
piatra mare
Piatra Mare Primăvara
PIATRA MARE Dâmbu Morii – Prăpastia Urșilor – Cabana Piatra Mare – Ocolire Canion 7...
Mai Mult

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top