MASIVUL POSTĂVARUL

Poiana Brașov - Cabana Postăvaru - Vârful Postăvaru

Poiana Brașov - Vârful Postăvaru

Cu drumeția pe vârful Postăvaru eram un pic în dubii deoarece nu știam la ce să mă aștept de la acest munte. Știam doar că aici vin Iarna multe persoane la schi, iar din cauză că se poate urca rapid cu telegondola este și destul de aglomerat. M-am hotărât să-i dau o șansă și am rămas plăcut impresionată.

În realitate nu era așa de agomerat, doar în apropierea pârtiilor erau mai mulți oameni și pe lângă cabane, în rest era mult mai liber.

Am ales să parcurg traseul care pornește din Poiana Brașov, însă sunt mai multe varinate de trasee pentru a ajunge pe vârf. Am  plecat dis-de-dimineață cu trenul din București spre Brașov și de acolo am luat autobuz 100 până în Poiana Brașov. Era trecut de ora 10 când am ajuns în Poiană.

Traseul l-am început de la stația de telogondolă de unde am urmat marcajul cruce roșie. Este un traseu foarte bine marcat și șansele de a te rătăci sunt minime. În mare parte merg prin pădure și din când în când am parte și de puncte de belvedere. De câteva ori m-am intersectat și cu pârtiile de schi pe care a trebuit să le traversez.

Am văzut că erau oameni care urcau pe marginea pârtiilor de schi. Eu nu aș recomanda, în primul rând că urcările sunt mult mai abrupte, iar în al doilea rând poți încurca perosanele care schiază. De asta sunt delimitate aceste trasee, de drumeție, de ciclism sau pârtii de schi pentru ca toată lumea șă se bucure în voie de activitatea pe care o preferă.

Pe parcurs ce urcam panoramele erau din ce în ce mai frumoase, iar pădurea încărcată de zăpadă.

Piatra Craiului, Făgărașii și o parte din Iezer-Păpușa începeau să se zărească printre păduri. Însă imaginile spectaculoase erau abia la început.

Pădurea din ce în ce mai încărcată de zăpadă dădea impresia că arborii abia dacă mai rezistau sub presiunea zăpezii.

Au trecut deja mai mult de 2 ore cu pauze de filmat și pozat, iar eu ajung la cabana Postăvaru. Amplasată într-un peisaj feeric de iarnă. Ce frumusețe de imagine!

La orizont Bucegii cu Cruce Eroilor de pe Caraiman, Coștila și Colții Morarului se ridicau printre păduri presărate cu zahăr pudră. 

Se vedea și creasta Pietrei Craiului în întregime, dar și o parte din munții Făgăraș. Era o vizibilitate extraordinară pe zeci de km, iar spectacolul norilor ducea totul la un alt nivel.

Piatra Craiului plutea pe un plafon de nori, o imagine încântătoare.

Ce să mai zic de frumusețea pădurilor acoperite de zăpadă, un adevărat paradis de iarnă.

După o pauză la cabană îmi continui traseul spre vârful Postăvaru prin acest tărâm înghețat care îmi dădea sentimente greu de descris în cuvinte.

Este cea mai frumoasă porțiune de traseu, iar imaginile pe care le-am surprins au fost superbe. Aveți mai jos dovada.

Erau și copii care se dădeau cu sania.

În apropierea vârfului, vântul bătea cu putere, abia dăcă te puteai ține cum trebuie pe picioare. Cred că vântul a fost singurul lucru deranjant în acea zi, în rest mi-a plăcut totul. Priveliștile de pe vârf au fost pur și simplu wow, m-au încântat total.

Norii au creat ceva superb în acea zi. Spre Est nu se putea admira panorama din cauza unui plafon de nori, în rest a fost totul la superlativ.

Bucegii, Piatra Craiului, Măgura Codlei și o parte din munții Baiului au strălucit într-o combinație de soare și nori.

vârful postăvaru iarna
vârful postăvaru iarna

Pe vârf nu am stat prea mult timp din cauza vântului puternic. Pentru coborâre am ales telegondola de data aceasta, deoarece urma să cobor pe același traseu și nici nu aș fi vrut să mă prindă noaptea.

Concluzii

A fost un traseu superb care nu este nici lung, nici extenuant. Mie mi-a luat 4-5 ore cu totul, mers lejer, pauze, filmat, pozat. Este și păcat să nu vă bucurați de un traseu care vă oferă imagini așa de frumoase.

Este o drumeție care măsoară 6 km, iar vara și când este uscat nu pune nicio problemă. Iarna însă dacă este și zăpadă sau gheață traseul devine un pic mai solicitant pe unele porțiuni, de asta este important să aveți la voi echipament adecvat cu bocanci, parazăpezi și gheruțe pentru a nu întâmpina probleme.

Harta traseului o găsiți aici.

Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.

Dacă ți-a plăcut

recomand să citești următoarele postări

R6MK2571
Toamna în Mehedinți: Cheile Țăsnei și Crovurile Mehedinți
MUNȚII MEHEDINȚI Cheile Țăsnei – Vf. Pietrele Albe – Crovurile Mehedinți – Cheile Tâmnei Băile...
Mai Mult
cheile șugăului
Circuit Cheile Șugăului
MUNȚII HĂȘMAȘ Cabana Ecolog – Peștera Tunel – Peștera Munticelu Cabana...
Mai Mult
dealul repedea colinele iasului
Drumeție pe Colinele Iașului
COLINELE IAȘULUI Gara Bârnova – Poiana Rotundă – Dealul Repedea Gara...
Mai Mult

2 thoughts on “Iarna pe Vârful Postăvaru”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top