MASIVUL POSTĂVARUL

Brașov - Treptele Gabony - Vârful Tâmpa - Șaua Tâmpei - Brașov

vârful tampa

Brașov - Treptele Gabony - Vârful Tâmpa

Brașovul este un oraș frumos, însă văzut de sus e de-a dreptul încântător. Și ce loc mai bun de a-l admira de sus decât vârful Tâmpa. Muntele din oraș cu i se mai spune care este înconjurat de orașul Brașov.

Ca formațiune muntoasă, Tâmpa face parte din Masivul Postăvarul, iar din punct de vedere geologic predomină calcarele.

Mulți am privit semnul Brașov din oraș și poate se întrebau “cum pot ajunge acolo?”, ei bine în cele ce urmează o să vă descriu varianta aleasă de mine.

Am ales să urc pe Treptele Gabony, traseu marcat cu triunghi galben. Traseul începe din apropierea Bastionului Postăvarilor și urcă lin pe o potecă prin pădure. 

După puțin timp poteca scoate la suprafață calcarele în care a fost săpată, diversificând astfel peisajul.

Vremea era foarte plăcută, primăvăratică, sunetul păsărilor anima pădurea, iar mirosul ierbii încolțite te ducea cu gândul la primmăvară. Ajung la o băncuță unde fac un scurt popas, iar din acest punct încep urcarea pe treptele Gabony.

Urmează o porțiune de vreo 15 minute de urcare mai solicitantă pe trepte. După care traseul iese din pădure pentru o scurtă porțiune, unde puteți admira priveliștea spre cartierul Răcădău și Masivul Piatra Mare.

După intru din nou în pădure, pe unde continui până la semnul Brașov,  urmat de vârful Tâmpa.

Prima dată ajung în spatele semnului Brașov, priveliștea este încântătoate. 

Am văzut că mulți se opresc aici fără a mai continua spre Tâmpa. Probabil cred că aici este vârful, însă de aici dacă mai mergeți 5 minute o să ajungeți pe vârf, unde priveliștea este asemănătoare cu cea din spatele semnului Brașov, dar mult mai amplă. O să vedeți o întindere de munți la orizont.

Deși vârful Tâmpa are o înălțime de doar 960 m, priveliștea este spectaculoasă. Cele mai importante obiective ale Brașovului se văd de aici, cum ar fi Piața Sfatului, Biserica Neagră, Turnul Alb, Turnul Negru, Cetatea Brașovului ș.a.m.d.

vârful tâmpa

Nu mai zic de munții care se întind la orizont: Măgura Codlei, Făgăraș, Iezer-Păpușa, Piatra Craiului, Bucegi, Postăvarul. 

Vârful Tâmpa - Șaua Tâmpei - Brașov

De pe vârf am continuat spre Șaua Tâmpei, cu câteva opriri pe la locurile de belvedere de pe traseu.

Prima dată am trecut pe lângă locul unde se afla Cetatea Brașovia, din care au mai rămas câteva urme printre care și Fântâna Cetății pe care o s-o puteți admira pe traseu.

Contrastul între calcarele albe și pinii verzi era superb.

Am făcut și un mic ocol până pe Tâmpa Mică pentru a admira și priveliștea de acolo. 

Iar după m-am oprit pentru o scurtă pauză la un punct de belvedere un pic mai izolat de unde se vedea superb spre Ciucaș.

Din șaua Tâmpei am schimbat marcajul cu bandă albastră și am coborât spre Brașov.

Concluzii

Un traseu potrivit pentru începători sau pentru cei care doresc un traseu mai lejer de câteva ore. Ca durată ar trebui să faceți aproximativ 3 ore dus-întors, însă dacă sunteți ca mine și faceți multe pauze de pozat, admirat, filmat și alte alea, puteți face și 8 ore. Era o zi prea frumoasă să nu profit de ea la maxim.

Nu trebuie ratat dacă sunteți prin Brașov, nu există un alt loc cu o priveliște mai frumoasă asupra orașului. Cu siguranță o să vă încânte.

Harta traseului o găsiți aici.

Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.

Dacă ți-a plăcut

recomand să citești următoarele postări

cheile șugăului
Circuit Cheile Șugăului
MUNȚII HĂȘMAȘ Cabana Ecolog – Peștera Tunel – Peștera Munticelu Cabana...
Mai Mult
dealul repedea colinele iasului
Drumeție pe Colinele Iașului
COLINELE IAȘULUI Gara Bârnova – Poiana Rotundă – Dealul Repedea Gara...
Mai Mult
piatra mare
Piatra Mare Primăvara
PIATRA MARE Dâmbu Morii – Prăpastia Urșilor – Cabana Piatra Mare – Ocolire Canion 7...
Mai Mult

2 thoughts on “Circuit Vârful Tâmpa, Brașov”

  1. Salutare ! Vreau sa iti multumesc pentru filmarile tale foarte frumoase si foarte bine facute in detaliu . Eu si sotia mea apreciem munca ta foarte mult , dar mai ales aceasta filmare cu marturia ta despre etapele de descurajare care vin cateodata. Esti un exemplu foarte bun si acest subiect ne-a motivat foarte mult in provocarile noastre personale . Iti dorim sa iti implinesti visul si cel mai important , NU RENUNTA !

    1. Mulțumesc frumos pentru aprecieri și încurajări!
      Vă doresc cât mai multe experiențe frumoase în natură și cărări cu Soare. Toate cele bune!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top