MUNȚII BUCEGI

Moieciu de Sus - Cabana Guțanu - Valea Bângăleasa - Culmea Bisericuței - Moieciu de Sus

Moieciu de Sus - Cabana Guțanu

Pentru început să vă zic la ce m-am gândit eu pentru acea zi. Îmi doream să ajung Iarna la Cabana Guțanu, însă traseul obișnuit până acolo prin Valea Bângăleasa era cam scurt și nu foarte divers. Așa că am luat decizia să îl combin cu Traseul Ecoturistic T8 (Culmea Bisericuței) și să fac un circuit mai lung și divers.

Dacă nu aveți mașină să știți că puteți ajunge în Moieciu de Sus luând trenul din București spre Brașov, apoi un autobuz până în Moieciu de Jos, iar de acolo un taxi spre Moieciu de Sus. Este și varianta de a ajunge din Brașov direct în Moieciu de Sus cu autobuzul, însă sunt doar două curse pe zi, iar dacă veniți mai de departe nu este cea mai bună variantă din punct de vedere al orelor. 

Am început traseul din Moieciu de Sus, foarte aproape de centru, urcând inițial pe o potecuță nemarcată care traversează Valea Bângăleasa. Există și varianta de a începe urcarea direct din dreptul școlii generale, pe porțiunea de traseu comun dintre T9 și T8, însă eu am urcat pe acolo când am făcut traseul ecoturistic T9 și am vrut să fie ceva diferit de data aceasta. O să vă las la final harta exactă.

Traversez valea Bângăleasa și urc abrupt pe o potecuță până ajung în culme. Primele panorame nu întârzie să apară și ce mă bucuram că era soare afară.

Însă după cum o să vedeți, vremea o să se schimbe până apuc eu să mă dezmeticesc în legătură cu acest traseu. Nici nu mi-am dat seama și totul a fost acoperit de un plafon de nori joși.

Și a început și să fulguiască ușor. 

Am continuat pe poteca nemarcată însă ușor vizibilă și după puțin timp m-am intersectat cu traseul ecoturistic T8 marcat cu omuleț roșu. Acesta mă poartă pe lângă stâni și peisaje pastorale, până la un moment dat când ajung la o bifurcație. De acolo fac dreapta și părăsesc traseul ecoturistic care urmează să coboare spre Moieciu de Sus.

Continui pe o potecă prin pădure și merg ceva până când mă intersectez cu traseul care vine dinspre Șimon și merge la Cabana Guțanu, marcat cu bandă roșie. Urmează o porțiune de vreo oră de mers prin pădure cu vreo două zone de belvedere care animează traseul.

Ce frumusețe!

În continuare ningea ușor și totul era acoperit de zăpadă. Frigul se simțea și el, pe puțin -10 grade dacă nu mai mult. În mers îmi era bine, însă dacă stăteam un pic mai mult pe loc simțeam că trebuie să continui cât mai repede. 

Nu mai zic că nu pot folosi camera dacă am mănuși groase și îmi înghețau mâinile pe cameră la propriu de fiecare dată când doream să fac poze sau să filmez.

Ajung și la Cabana Guțanu după 2-3 ore de la plecarea din Moieciu de Sus. Surprinzător nici acolo nu e nimeni, la fel de liber ca restul traseului. 

Priveliștile nu se văd în totalitate, însă chiar ai ce vedea, un peisaj de Iarnă feeric. Dacă era senin s-ar fi văzut mult mai frumos Bucegii și munții Leaota care în cazul de față erau acoperiți în mare parte de nori.

După o pauză de poze și de filmat în care mi-au cam înghețat mâinile, încep coborârea spre valea Bângăleasa pe traseul marcat cu triunghi roșu.

Cabana Guțanu - Culmea Bisericuței - Moieciu de Sus

Pe valea Bângăleasa continui până la Hotel Mistral. Acolo o să vedeți o potecuță care urcă prin pădure, acela este începutul traseului ecoturistic T8 marcat cu omuleț roșu. 

Inițial urc susținut prin pădure și după totul incepe să fie desprins dintr-un basm.

Peisaje pastorale acoperite de o zăpadă pufoasă și neatinsă. Superb!

Nici nu-mi dau seama când norii se ridică și peisajele devin superbe, se vedeau Bucegii atât de frumos pe parcurs ce înaintam pe Culmea Bisericuței.

Mi-a revenit cheful într-o secundă și am băgat tare să ajung pe vârful Bisericuței (cel mai înalt punct din Culmea Bisericuței) cât mai repede, nu se știe dacă vremea o să fie la fel de bună și peste jumătate de oră, nu?

Însă am avut noroc și a fost un sfârșit de zi SUPERBISIM.

Pe parcurs ce înaintam totul era prea frumos, nu știam la ce să mă uit mai întâi.

Momentul în care am ajuns pe vârful Bisericuței a fost și momentul în care Soarele a apărut și a creat un spectacol inedit. Era aproape de Apus și ningea dar, în același timp era însorit cu o lumină de Apus superbă.

Nu-mi venea să cred ce vedeam. Greu de descris ceea ce am simțit atunci.

Nu mai zic că a ieșit și Piatra Craiului dintre nori și peisajul era întregit. Bucegii pe de-o parte, Leaota pe de altă parte și acum Piatra Craiului.

Lumina era pur și simplu perfectă pentru poze! Aveam atâtea de pozat, dar timpul nu-mi permitea să surprind totul așa cum aș fi dorit, trebuia să aleg.

Însă finalul a fost cu un spectacol de culoare incredibil. Totul era în nuanțe de roz și portocaliu. Ireal!

Am rămas cu gura căscată la ceea ce vedeam în acel moment.

În mod normal trebuia să mai am undeva la jumătate de oră până ajung în Moieciu de Sus. Dar problema a fost ca pe ultima parte traseul ecoturistic T8 nu era deloc întreținut, marcajul nu se mai vedea, localnicii și-au îngrădit proprietățile cu sârmă ghimpată sau gard electric blocând astfel traseul. 

A fost o adevărată aventură să ajung la șosea, cu sărit garduri din sârmă ghimpată, strecurat pe sub garduri electrice și negociat cu câinii pentru a putea trece mai departe. 

Ca să scurtez chinul, ținând cont că era noapte am luat decia de a merge pe de-a dreptul până la șosea. Am intrat fără să vreau prin curtea oamenilor și a trebuit să sar gardul după negocierea evidentă pe care am avut-o cu cățeii înainte. M-am simțit ca o infractoare :))), însă am ajuns cu bine la șosea după o zi plină de aventură.

Concluzii

Traseului ca dificultate este unul mediu din prisma lungimii și a urcării susținute pe unele porțiuni. 

Distanța de 13 km eu am parcurs-o în 7 ore cu tot cu mici pauze incluse de pozat, filmat, admirat. 

Este un traseu superb, merită făcut pentru ceea ce are de oferit. Însă, pe mine m-a supărat mult ultima parte. Oare nu se putea găsi o variantă de a face acest traseu fără a întâmpina atâtea probleme. Să fie cumva mai ocolit fără a trece prin curțile oamenilor. Mie mi-a dat impresia că a fost făcut și după nimeni nu s-a mai interesat după de el.

Nu este un traseu tehnic, însă este important să aveți încălțăminte adecvată pentru munte, pantaloni de drumeție, geacă impermeabilă, gheruțe Iarna pentru zăpadă etc. Nu uitați ochelarii de soare și crema de protecție solară.

Harta traseului o găsiți aici.

Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.

circuit cabana guțanu

Dacă ți-a plăcut

recomand să citești următoarele postări

R6MK2571
Toamna în Mehedinți: Cheile Țăsnei și Crovurile Mehedinți
MUNȚII MEHEDINȚI Cheile Țăsnei – Vf. Pietrele Albe – Crovurile Mehedinți – Cheile Tâmnei Băile...
Mai Mult
cheile șugăului
Circuit Cheile Șugăului
MUNȚII HĂȘMAȘ Cabana Ecolog – Peștera Tunel – Peștera Munticelu Cabana...
Mai Mult
dealul repedea colinele iasului
Drumeție pe Colinele Iașului
COLINELE IAȘULUI Gara Bârnova – Poiana Rotundă – Dealul Repedea Gara...
Mai Mult

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top