MUNȚII CIUCAȘ

Cabana Muntele Roșu - Vf. Gropșoarele - Vf. Zăganu

culmea gropsoarele zaganu
roxana brumari

Cabana Muntele Roșu - Vârful Gropșoarele

Ce frumos a fost pe Culmea Gropșoarele – Zăganu. Îmi doream de mult să descopăr și această zonă a Munților Ciucaș și uite că dorința mi-a fost îndeplinită și așteptările mi-au fost depășite.

Culmea Gropșoarele – Zăganu reprezintă partea de est a Munților Ciucaș, partea de vest fiind Culmea Bratocea – Ciucaș, mult mai cunoscută și frecventată.

Traseul pe care urmează să-l parcurgem este unul de tip circuit cu plecare de la Cabana Muntele Roșu. Era o dimineață friguroasă de octombrie și vântul bătea destul de tare când am ajuns la cabană, asta nu ne-a descurajat, așa că ne-am echipat și am pornit pe traseu.

De la cabană am armat marcajul triunghi roșu care ne va duce în Șaua La Răscruce. Traseul în prima parte urcă susținut prin pădure, descoperind peisajul pe parcurs de urcăm.

Chiar de la începutul traseului brândușele de toamnă ne înfrumusețează ziua, atât pe multe nici noi nu ne așteptam să vedem.

La pachet cu brândușele, am mai avut și un cățel care ne-a făcut traseul și mai frumos. A venit cu noi de la Cabana Muntele Roșu și până ne-am terminat circuitul am avut grijă să-l ducem înapoi în siguranță. 

Urcăm susținut până ce ajungem în apropierea Muntelui Roșu care în iunie este plin de bujori de munte.

În depărtare se deschide priveliștea spre vest, spre Munții Grohotiș, Munții Baiului, Munții Bucegi, dar și spre Culmea Bratocea – Ciucaș.

După aproximativ 2 ore ajungem în Șaua La Răscruce care oferă o priveliște superbă spre Muntele Roșu, Cabana Vârful Ciucaș, Țiglăile Mari, Turnul lui Goliat, Sfinxul Bratocei etc.

saua la rascruce

Pe parcurs ce atmosfera se încălzea tot mai multe brândușe își deschideau florile de o frumusețe aparte.

branduse de toamna

Din Șaua La Răscruce, continuăm pe marcaj cruce roșie spre Vârful Gropșoarele prima data. Din acest punct traseul este destul de lejer, fără urcări și coborâri abrupte.

Peisajele sunt din ce în ce mai spectaculoase, dar și vântul mai insistent.

Pe vârful Gropșoarele înalt de 1.883 m (al doilea ca înălțime din Munții Ciucaș) nu am stat prea mult timp din cauza vântului. Am preferat să mergem spre câteva locuri de belvedere din apropiere și să stăm acolo mai mult timp.

varful gropsoarele

Mai jos este unul dintre locurile de belvedere din apropierea vârfului cu priveliște spre Cheia și Munții Grohotiș.

varful gropsoarele

Un alt loc de belvedere cu priveliște spre Culmea Bratocea – CiucașAceste puncte sunt ușor accesibile, poteca fiind formată până la ele.

varful gropsoarele

Vârful Gropșoarele - Vârful Zăganu

De pe Vârful Gropșoarele am continuat spre Vârful Zăganu. Practic zona din apropierea Vârfului Zăganu este cea mai frumoasă de pe traseu. Formațiunele stâncoase sunt din ce în ce mai spectaculoase pe parcurs ce înaintăm pe traseu.

O să întâlniți și câteva porțiuni de urcare/coborâre un pic mai abrupte, însă nimic de speriat. Cred că ce este mai spectaculos decât formațiunile stâncoase în această zonă, este modul în care acestea se armonizează cu pădurea.

Spre est încep să se înalțe crestele Munților Tătaru și Siriu, iar când trecem pe lângă Podul de Aramă știm că mai avem puțin până pe Vârful Zăganu.

Formațiuni stâncoase în apropierea Vârfului Zăganu.

Și am ajuns pe vârf înalt de 1.814 m. Iar priveliștea este superbă, pentru mine cea mai frumoasă imagine din Munții Ciucaș este cea de pe Vârful Zăganu.

Traseul marcat îl ocolește, însă merită un ocol de 5-10 minute pentru această imagine. Bonus aici în iulie și august o să găsiți și flori de colț, eu am văzut căteva însă erau uscate la început de octombrie.

culmea gropsoarele zaganu

Denumirea de Zăganu provine de la vulturul cu barbă numit Zăgan, care popula această zonă a munților Ciucaș. Din păcate acest vultur a fost vânat până la extincție. În România nu se mai găsește deloc această specie, însă mai poate fi văzut în Pirinei, Alpi, Caucaz, Himalaya și unii munți din Africa.

varful zaganu

De pe Zăganu pot fi admirate aceleași puncte de interes ca de pe Gropșoarele. Însă ca un bonus de aici se vede foarte frumos Valea Pârâului Alb, Culmea Șuvițelor și Munții Tătaru și Siriu.

Vârful Zăganu - Cheia - Cabana Muntele Roșu

De pe vârf continuăm pe cruce roșie spre Cheia. Traseul este foarte frumos și pe coborâre. Aici stânca și roca sunt într-o perfectă armonie conturând un tablou încântător.

În această zonă brândușele sunt mai mari și mai frumoase decât până acum. Pădurea este superbă și liniștea deplină. Fiind vineri am prins traseul liber, doar pe coborâre ne-am intersectat cu niște persoane, în rest a fost doar al nostru.

brandusa de toamna

Detalii de larice!

larice

Ajungem și la Stâna și Poiana Zăganu, ultimul loc de belvedere de pe acest traseu. Din acest punct mai avem de coborat aproximativ o oră prin pădure până în Cheia.

stana zaganu

Marcajul cruce roșie ne scoate undeva la șosea, iar de acolo continuăm pe bulină albastră pentru a ajunge înapoi la Cabana Muntele Roșu să lăsăm câinele și să recuperăm mașina.

Traseul durează aproximativ o oră și merge prin pădure, iar la un moment dat trece pe lână o poieniță cu o priveliște încântătoare spre Colții Zăganului pe unde fusesem noi.

coltii zaganului

Concluzii

Mie mi-a plăcut mult această zonă a Munților Ciucaș, mai mult decât zona vârfului Ciucaș. Aici am avut parte de acea liniște, pe care în partea de vest a masivului nici în timpul săptămânii nu o prea găsești când e vreme bună.

Nu o fi ei cei mai înalți și spectaculoși munți din țară, însă pe mine mereu m-au atras aceste formațiuni geologice, iar în Ciucaș sunt pe săturate.

Per total este un traseu de 7-8-9 ore (în funcție de ritmul fircăruia) cu tot cu pauze incluse. Acest traseu tip circuit poate fi făcut și cu plecare din localitatea Cheia în loc de cabana Muntele Roșu, însă este un pic mai mult de urcat.

Ca dificultate l-aș cataloga ca mediu având totuși o diferență de nivel de aproape 1.000 m pe o distanță de 15 km.

Nu am întâlnit surse de apă pe traseu!

Timpi intermediari:

Cabana Muntele Roșu – Vârful Gropșoarele: 3 ore.

Vârful Gropșoarele – Vârful Zăganu: 0,5 – 1 oră.

Vârful Zăganu – Stâna Zăganu: 1,5 – 2 ore.

Stâna Zăganu – Cheia (șosea): 1 oră.

Cheia – Cabana Muntele Roșu: 1 oră.

Harta traseului o găsiți aici.

Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.

Dacă doriți puteți viziona și filmul călătoriei pe canalul meu de YouTube.

Dacă ți-a plăcut

recomand să citești următoarele postări

cheile șugăului
Circuit Cheile Șugăului
MUNȚII HĂȘMAȘ Cabana Ecolog – Peștera Tunel – Peștera Munticelu Cabana...
Mai Mult
dealul repedea colinele iasului
Drumeție pe Colinele Iașului
COLINELE IAȘULUI Gara Bârnova – Poiana Rotundă – Dealul Repedea Gara...
Mai Mult
piatra mare
Piatra Mare Primăvara
PIATRA MARE Dâmbu Morii – Prăpastia Urșilor – Cabana Piatra Mare – Ocolire Canion 7...
Mai Mult

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top