COLINELE IAȘULUI
Gara Bârnova - Poiana Rotundă - Dealul Repedea
Gara Bârnova - Poiana Rotundă
O drumeție pe colinele Iașului? Da!
În jurul Iașului sunt câteva trasee marcate de care nici eu nu știam până de curând. Dacă tot eram prin Iași cu ocazia sărbătorilor de Paște, am zis să încercăm unul din aceste trasee.
Varianta câștigătoare a fost traseul care pornește din gara Bârnova, marcat cu bandă roșie ce merge până pe dealul Repedea. Undeva între 15-17 km în funcție de micile ocoluri pe care le faceți pe traseu.
Noi (eu și Diana sora mea) am plecat din Iași cu trenul spre Bârnova, în jumătate de oră eram deja la începutul traseului.
Este un traseu care merge în cea mai mare parte printr-o pădure de foioase superbă și plină de viață. Fiind primăvară (finalul lui aprilie) me-am bucurat de verdele crud, de flori și de multe mici viețuitoare ale pădurii. Nu mai zic de concertul păsărilor, care ne-au oferit un adevărat spectacol.
După prima porțiune de pădure ieșim într-o poieniță în apropierea satului Slobozia. Atunci a început spectacolul florilor. Un câmp plin cu orhidee sălbatică! Cred că am stat doar acolo vreo oră, ce minunăție, la asta nu mă așteptam.
După ce trecem de sat, intrăm din nou în pădure.
Vă recomand să aveți o aplicație cu trasee pe telefon pentru a vă orienta mai bine. Traseul pe unele porțiuni nu este bine marcat și există riscul să mergeți aiurea pe o potecuță sau alta. Eu folosesc aplicație mapy.cz, este gratis și găsești cam toate traseele marcate din țară și din afară.
Ca dificultate este un traseu ușor, mediu doar din prisma lungimii pe care o are. Urcările și coborârile sunt line, este mai mult o plimbare relaxantă prin pădure și poieni.
Totuși o pereche de bocanci nu trebuie să lipsească, pot fi porțiuni alunecoase dacă a plouat de curând, plus că distanța este destul de mare și o pereche de bocanci de drumeție pot face diferența între o zi reușită și una cu probleme.
Cel mai mult mi-a plăcut pădurea plină de viață, oriunde te uitai vedeai flori și mici viețuitoare. Timp să ai să le admiri pe toate.
După poiana Rotundă, am avut a doua surpriză. Lăcrămioare!
Erau peste tot, pe o bună porțiune a traseului, pe o parte și alta a potecii era plin de lăcrămioare. Ce miros divin!
Să nu uităm și de marea de leurdă.
Iarăși am dat peste orhidee sălbatice, de această dată alte specii față de cele întâlnite în poiană.
Iar a treia surpriză a fost un fluture ochi de păun mare (cel mai mare fluture din fauna Europei). Chiar era mare, cât palma.
Chiar dacă cea mai mare parte a traseului merge prin pădure, tot am găsit atâtea de admirat.
La pădurile de conifere e diferit, nu prea îmi place să merg prin păduri de conifere deoarece nu prea ai ce admira, puține flori și peisaj destul de monoton. La foioase în schimb e altă poveste, în orice anotimp este superb.
După vreo 4-5 ore, am început să simțim un pic oboseala. Nu că ar fi un traseu obositor, însă aveam deja aprox. 15 km de la plecare. Vrei, nu vrei, tot se simte.
Noi am făcut și câteva ocoluri pe unde ni se părea nouă că ar fi ceva interesant, de asta pe final am ajuns la 17 km, dacă țineți doar traseul ar trebui să faceți undeva la 15 km.
Am descoperit straturi de gresie și calcar cu cochilii de scoici cimentate. Acum milioane de ani aici era fund de mare. Cât de tare este să poți atinge aceste cochilii care datează de pe vremea când omul nici măcar nu exista pe Pământ.
Aproape de dealul Repedea am început să întâlnim și oameni pe traseu, până acolo am fost doar noi și pădurea.
Nu zic că e ceva rău, chiar ne-am bucurat de liniște. Probabil că dacă era aglomerat, nu ne-ar fi plăcut așa mult.
Am ajuns și la Dealul Fosilifer Repedea care este o rezervație de interes paleontologic datorită celor peste 40 de specii de melci și scoici care au fost descoperite în calcarele de aici.
Aici s-a terminat cu liniștea. Am dat peste mulți oameni care au ieșit la iarbă verde, ascultau muzică, făceau grătar (pe bune, în rezervație?).
Unii mai aveau un pic și intrau cu mașina în calcarul de la Repedea, de ce să-și lase mașina un pic mai departe și să meargă 300 m pe jos, când pot ajunge cu mașina chiar la locul de belvedere.
Am admirat priveliștea asta superbă de aici, unde în weekend este cam aglomerat.
Dacă regulile ar fi respectate, nu aș avea nicio problemă. Dar nu poți face grătar în rezervație și asculta muzică la maxim, totuși sunt alte locuri amenajate pentru așa ceva.
Apropo, apusul este superb de pe dealul Repedea, iar priveliștea spre Iași este cea mai frumoasă pe care o puteți avea asupra orașului.
Concluzii
Un traseu frumos, perfect dacă doriți să scăpați de agitația orașului sau dacă sunteți prin Iași și vreți să faceți și activități în natură.
Nouă acest traseu ne-a luat 7 ore cu pauze incluse. Distanța a fost de 17 km pe un traseu cu dificultate mică.
Marcajul este bandă roșie, însă pe unele porțiuni am întâlnit și bulină roșie sau triughi roșu.
Pentru a nu avea probleme de orientare, trebuie să aveți o hartă la voi, deoarece riscul de a merge pe poteca greșită este mare.
Harta traseului o găsiți aici.
Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.