MUNȚII VRANCEI

Turnurile Cozei - Golul Cozei

salbaticia muntilor vrancei
roxana brumari

Traseul din sat Coza către Turnurile Cozei

Eram prima dată în munții Vrancei și nu prea știiam la ce să mă aștept, nefiind o zonă foarte frecventată, multe informații despre trasee nu am găsit. Până la urmă am ales să facem traseul care pornește din sat Coza către Turnurile Cozei și Golul Coza. Am parcat mașina în sat Coza undeva pe valea râului Coza și de acolo am urmat marcajul bandă roșie spre Strâmtura Cozei și apoi spre Turnurile Cozei.

Prima parte a traseului merge pe valea râului Coza traversându-l de câteva ori. Odată ce traseul traversează Strâmtura Cozei, peisajul devine spectaculos.

Strâmtura Cozei este o Rezervație Naturală declarată arie protejată. Aceasta prezintă văi adânci și versanți abrupți, unde eroziunea a scos la suprafață strate litologice cu intercalări succesive de roci sedimentare în diferite nuanțe.

Traseul continuă prin pădure iar la un moment dat dăm peste o casă părăsită undeva într-o poieniță (oare cum este să trăiești o viață atât de izolată?).

Pădurea devine din ce în ce mai diversă pe parcurs ce urcăm, de la fag, la pin și apoi molid. Ce să mai zic de poienile pline de flori multicolore care ne așteaptă la ieșirea din pădure, o adevărată încântare.

Odată ce ne apropiem de stâna Cârnituri, apar și primele locuri de belvedere. În depărtare vedem localitățile Coza și Tulnici și o priveliște superbă asupra împrejurimilor. Pe jos e plin de floare de Nu-mă-uita, Orhidee de munte, Cornuț de munte, Ciuboțica cucului, Stejărel etc.

stana carnituri

Imediat după vârful Cârnituri (1321m) ajungem la Turnurile Cozei și ce priveliște superbă pot oferi, un adevărat spectacol al naturii. Până aici am făcut aproximativ 3-4 ore cu multe pauze de filmat și pozat.

turnurile cozei

Pe jos aceiași explozie de flori multicolore înfrumusețează și mai mult acest peisaj deja superb. Aici luăm o pauză un pic mai lungă de admirat și pozat, iar după ne continuăm traseul către Șaua Geamăna (1496m).

Traseul de la Turnurile Cozei către Golul Cozei

Continuăm bandă roșie spre Șaua Geamăna și apoi spre Golul Cozei. Trecem printr-o porțiune de pădure, urmată de ieșirea în șa cu o panoramă superbă asupra munților împăduriți în diverse nuanțe de verde.

Deși traseul ocolește stâna Hăuleștenilor, noi alegem să mergem până la ea și de acolo un pic pe nemarcat până la intersecția cu traseul punct galben pe care trebuie să coborâm spre sat Coza.

Coborâm liniștiți când de odată prin fața noastră zbughește un urs la vreo 1-2 ani. Nici nu mi-am dat seamă ce se întâmplă așa rapid a fost, în 2 secunde a intrat în pădure, posibil noi l-am speriat. E prima dată când văd un urs pe traseu și aș fi vrut să imortalizez momentul, însă a fost prea rapid.

stana halaustenilor

Coborârea spre sat Coza

De la stâna Hăuleștenilor am continuat pe poteca care trece pe lângă ea până ce am ajuns la intersecția cu traseul marcat cu punct galben, până acolo am făcut aproximativ 6 ore cu pauze incluse.

Pe traseu o să întâlniți câteva surse de apă, noi am luat apă din izvorul La Uluce aflat după șaua Geamăna.

Până aici toate frumoase, traseul superb, multă liniște, doar noi eram pe traseu. La coborâre nu am fost foarte inspirată, traseul ales coboară pe un forestier lung și monoton. Pentru picioare e ok că nu te obosește, însă cele 4 ore de coborât pe forestier sunt un fel de moartea pasiunii pentru mine. 

La un moment dat am crezut că nu se mai termină. Am intrat pe niște potecuțe prin sat ca să ajungem înapoi la mașină, iar un nene draguț ne-a dus câteva sute de metri cu căruța și ne-a arătat o scurtătură ca să ajungem mai repede.

Concluzii

Fiind prima dată în munții Vrancei traseul mi-a plăcut foarte mult, atâta liniște nu am mai întalnit pe traseu, in cele aproape 11 ore prin acești munți nu am întâlnit pe nimeni pe poteci. 

Harta orientativă a traseului o să o las mai jos, ca dificultate este un traseu mediu, dar prezintă și câteva porțiuni mai solicitante. Traseele marcate le găsiți în aplicația Munții Noștri.

Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.

Dacă doriți puteți viziona și filmul călătoriei pe canalul meu de YouTube.

Dacă ți-a plăcut

recomand să citești următoarele postări

R6MK2571
Toamna în Mehedinți: Cheile Țăsnei și Crovurile Mehedinți
MUNȚII MEHEDINȚI Cheile Țăsnei – Vf. Pietrele Albe – Crovurile Mehedinți – Cheile Tâmnei Băile...
Mai Mult
cheile șugăului
Circuit Cheile Șugăului
MUNȚII HĂȘMAȘ Cabana Ecolog – Peștera Tunel – Peștera Munticelu Cabana...
Mai Mult
dealul repedea colinele iasului
Drumeție pe Colinele Iașului
COLINELE IAȘULUI Gara Bârnova – Poiana Rotundă – Dealul Repedea Gara...
Mai Mult

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top