MUNȚII BUCEGI
Traseu cabana Diham - cabana Mălăiești
Traseul de la Gura Diham la Cabana Diham
A fost o zi foarte frumoasă, o zi în care m-am bucurat de multă liniște pe un traseu deobicei aglomerat. Probabil șansele de ploaie care s-au anunțat au speriat majoritatea persoanelor care doreau să vină.
Am început urcarea spre cabana Diham de la Gura Diham, de unde am urmat marcajul triunghi albastru. Traseul l-am parcurs ușor admirând florile de primăvară crescute pe marginea potecii.
La cabana Diham am ajuns în aproximativ o oră jumătate, unde spre surprinderea mea nu prea era nimeni, am văzut doar câțiva soldați la un moment dat.
Ajunsă acolo, pe cer tronau câțiva norișori pufoși care completau peisajul deja superb asupra munților Bucegi. Flori care de care mai frumoase și ciripitul păsărilor parcă mă îndemnau să mai stau un pic, însă eu trebuia să-mi continui traseul către cabana Mălăiești.
Traseul de la Cabana Diham la Cabana Mălăiești
Am ales să urmez traseul care trece prin Valea Glăjeriei, deoarece pe Take Ionescu era încă multă zăpadă, pentru care eu nu eram pregătită în acel moment.
De la cabana Diham am urmat marcajul cruce albastră care se intersectează la un moment dat cu marcajul bandă albastră care vine dinspre Râșnov.
În mod normal de la cabana Diham până la Mălăiești traseul durează în jur de 2,5 – 3 ore, în cea mai mare parte am mers prin pădure.
Am făcut câteva pauze pentru a admira renașterea naturii (câte nuanțe de verde) și a asculta concertul păsărilor. Am făcut multe poze și m-am bucurat.
Până la intersecția cu traseul care vine dinspre Râșnov, am avut parte de liniște, ei bine de acolo s-a schimbat un pic povestea. Întâlneam din ce în ce mai multe persoane, chiar și grupuri mari și următoarea porțiunea de traseu a fost mult mai gălăgioasă.
Sțiu că sunt persoane care preferă să vină pe munte în grup sau preferă ca traseul să fie foarte frecventat din motive de siguranță etc. Însă pentru mine nu este cazul, eu vin la munte în primul rând pentru liniște și mă bucur din plin de momentele de singurătate în care mă pot deconecta și admira natura.
Momentul în care am ajuns la cabana Mălăieși a fost unul Magic, cerul senin + câțiva nori + brândușe + superba Vale Mălăiești = VIS. Cât am putut să mă bucur în acele momente. Am avut multă răbdare și am reușit să fac și câteva poze cu brândușele și cabana pe fundal.
Am mai fost la Mălăiești iarna și îmi amintesc că în acel moment am zis că trebuie să vin neapărat când o să înflorească brândușele. Îmi imaginam cu o să fie toată valea violet și crestele acoperite de zăpadă, RAI ce să mai…
Nu am prins eu toată valea violet, însă am prins primele brâdușe, iar contrastul cu crestele înzăpezite era ceva greu de descris în cuvinte (de fiecare dată mă lasă fără cuvinte această vale).
Concluzii
În total traseul a durat 11 ore jumătate (nu o să vă ia atât de mult, însă eu am făcut multe pauze de pozat și admirat), în mod normal este un traseu de 8 – 9 ore.
Distanța de la Gura Diham- Mălăiești (dus-întors) este de 21 km pe o diferență de 1557 m (de la cabana Diham o să coborâți mult până pe Valea Glăjeriei, distanță pe care trebuie după să o urcați până la Mălăiești – de aici și această diferență mare de nivel).
Dificultatea este medie, fără porțiuni expunse, însă prezintă porțiuni de urcare susținută.
Este un traseu care nu are nevoie de laude, cei care au fost pe Valea Mălăiești știu la ce mă refer. Dacă aveți posibilitatea, veniți aici în timpul săptămânii deoarece în weekend poate fi aglomerat la cabană și experiența nu va fi la fel de frumoasă.
Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.
Dacă doriți puteți viziona și filmul călătoriei pe canalul meu de YouTube.