CE TREBUIE SĂ ȘTII
Despre Fortificațiile Bucureștiului?
36 de Forturi și Baterii
Sistemul de fortificații al Bucureștiului este compus din 18 forturi și 18 baterii intermediare, dispuse în jurul șoselei de centură a orașului.
Cetatea Bucureștiului a fost construită din dorința regelui Carol I pentru a apăra orașul în eventualitatea unor atacuri inamice.
Construirea acestor forturi și baterii a fost o adevărată provacare pentru acele vremuri, atât din punct de vedere al construcției propriu-zise cât și financiar. Deoarece în România nu existau ofițeri cu experiență în astfel de construcții, au fost aduși specialiști din afara țării.
Generalul belgian Henri Alexis Brialmont este cel a fost cel care a conceput structura proiectului și a proiectat forturile și bateriile pentru apărarea Bucureștiului.
Costul acestor construcții a fost unul imens pentru acea perioadă, 110 mil. lei/aur ținând cont că bugetul total al țării în 1883 era de 135 mil.lei/aur (o sumă cu adevărat impresionantă).
Ghiar dacă au un potențial turistic ridicat, putând să atragă numeroși turiști pasionați de istorie, acestea zac în paragină și puțini oameni care trec pe lângă ele știu de existența lor.
Dintre cele 36 de construcții, doar fortul 13 Jilava este inclus pe Lista monumentelor Istorice de importanță națională categoria A. Despre celelalte nu se știe nimic. Fortul 13 poate fi vizitat printr-o cerere către Penitenciarul Jilava.
Șoseaua de centură împreună cu linia ferată de centură au fost construite concomitent cu sistemul de fortificații și integrate în partea interioară în cazul unui potențial atac.
Primele forturi construite au fost Chitila, Mogoșoaia, Otopeni și Jilava, urmate de celelalte. Numerotarea s-a făcut în sensul acelor de ceasornic începând de la fortul 1 Chitila.
Numărul de soldați care puteau fi cantonați în aceste fortificații era de 30.000, un număr impresionant pentru acele vremuri.
Dacă înainte de primul război mondial, acestea reprezentau mândria defensivă a României, după un ordin al prim-ministrului Ionel Brătianu, au fost dezarmate. Fapt care a dus la pierdere capitalei în anul 1916 și intrarea României în război.
Armata germană a avut parte de o surpriză atunci când se apropia de București și a descoperit că cetatea a fost dezarmată chiar înainte de război. Bucureștiul este ocupat fără luptă la începutul lunii decembrie 1916.
O parte dintre fortificații pot fi vizitate (fortul 1 Chitila, fortul 10 Leordeni, fortul 13 Jilava etc), doar că este important de știut că nu sunt îngrijite. Majoritatea sunt parțial acoperite de vegetație, gunoaie, inundate sau pe teritoriul unor firme.
Concluzii
Pentru valoarea lor istorică merită vizitate.
Dacă ar fi restaurate și introduse în circuitul turistic cu siguranță ar atrage mulți vizitatori. Pe mine una mă fascinează astfel de locuri, însă din păcare multe dintre ele zac în paragină și puțini oameni știu de existența lor.