MUNȚII CIUCAȘ

Pasul Bratocea - Vârful Ciucaș - Muntele Roșu

roxana brumari

Traseu Pasul Bratocea - Vârful Ciucaș

În ultima perioadă am tot așteptat o zi cu vreme bună să merg în Ciucaș, însă nicio șansă, în fiecare zi erau anunțate ploi. M-am pregătit de ploaie cu tot ce trebuie și am plecat în drumeție. 

Traseul l-am început în Pasul Bratocea de unde am urmat marcajul bandă roșie. Este un traseu care în cea mai mare parte trece prin poieni pline cu flori, o adevărată încântare.

Prima parte a traseului urcă lin pe curbele de nivel, însă de la releu urcarea devine un pic mai solicitantă și poteca mai îngustă. După o porțiune de mers prin pădure care pornește de la releu, ieșirea în golul alpin este cu adevărat spectaculoasă. Din ce în ce mai multe formațiuni stâncoase înfrumusețează peisajul.

La orizont disting cealaltă culme a Munților Ciucaș cu vârfurile Gropșoarele și Zăganu.

Trec pe lângă Sfinxul Bratocei, prima formațiune importantă de pe traseu și continui spre Șaua Țiglăilor.

Pe parcursul traseului distingem formațiuni stâncoase de tip turnuri, ciuperci de piatră si sfinx. Printre aceste formațiuni reamintesc: Colții Bratocei, Turnul lui Goliat, Turnul Roșu, Mâna Dracului, Țiglăile Mari și Mici etc.

Odată ce ajung în Șaua Țiglăilor peisajele îmi taie cu adevărat răsuflarea, iar pe lângă toate acestea întâlnesc și primele tufe de bujori de munte care înfrumusețează și mai mult peisajul.

După o pauză lungă de admirat și pozat aceste formațiuni cu adevărat spectaculoase, îmi continui traseul către vârful Ciucaș, până unde mai am de mers aproximativ o oră din Șaua Țiglăilor.

Este o porțiune de traseu cu adevărat frumoasă și trebuie admirată pe îndelete fără grabă. Pentru mine acest traseu, a fost unul dintre acele trasee unde destinația nu e la fel de spectaculoasă ca și drumul până acolo.

varful ciucas - muntele rosu

După 4-5 ore după ce am intrat pe traseu, am ajuns și pe vârful Ciucaș, unde erau deja destul de multe persoane în comparația cu poteca liberă pe care am avut-o până acolo. 

La orizont am văzut Munții Bucegi pe de o parte, pe cealaltă parte priveliștea se întinde până la Întorsura Buzăului și ce să mai zic de priveliștea asupra Țiglăilor Mari care merge până la cabana Vârful Ciucaș.

Traseu Vârful Ciucaș - Muntele Roșu

Cea mai spectaculoasă parte a traseului este cea de la vârful Ciucaș către cabana Vârful Ciucaș, o adevărată încântare la care se adaugă și aceste frumoase flori de bujori roz.

Trec pe lângă Babele la Sfat și alte formațiuni stâncoase spectaculoase și într-un final ajung și la cabana Vârful Ciucas. Acolo stau ceva  timp de gânduri deoarece nu prea știu ce să fac, să continui traseul către Muntele Roșu sau să mă întorc în Cheia. 

Până la urmă aleg să continui traseul spre Muntele Roșu și ce bună decizie am luat, deoarece priveliștile nu încetează să mă uimească.

Traseul pe care l-am urmat spre Muntele Roșu este cel care pornește de la cabană marcat cu cruce roșie, acesta duce până în Șaua Gropșoarele și Șaua la Răscruce și apoi coboară spre Muntele Roșu.

Priveliștea din Șaua la Răscruce este cea mai spectaculoasă de pe acestă porțiune de traseu, se pot vedea foarte bine cabana și vârful Ciucaș, Munții Bucegi și localitatea Cheia.

De pe Muntele Roșu am coborât spre cabana Muntele Roșu, unde drumeția s-a încheiat pentru mine. Ce zi spectaculoasă, o zi în care ploaia era mereu în fața mea și pe măsură ce mă apropiam, se depărta.

Concluzii

O drumeție cu adevărat spectaculoasă, atât de multe locuri frumoase de văzut și peisaje diverse. Tot traseul pe care l-am făcut are o durată de 10 ore cu pauze incluse și o distanță de 20 km. Este important să aveți apă la voi deoarece eu nu am întâlnit izvoare pe traseu, singurul loc de unde puteți lua apă fiind la cabana Vârful Ciucaș.

Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.

Harta traseului o găsiți aici.

Dacă doriți puteți viziona și filmul călătoriei pe canalul meu de YouTube.

Dacă ți-a plăcut

recomand să citești următoarele postări

R6MK2571
Toamna în Mehedinți: Cheile Țăsnei și Crovurile Mehedinți
MUNȚII MEHEDINȚI Cheile Țăsnei – Vf. Pietrele Albe – Crovurile Mehedinți – Cheile Tâmnei Băile...
Mai Mult
cheile șugăului
Circuit Cheile Șugăului
MUNȚII HĂȘMAȘ Cabana Ecolog – Peștera Tunel – Peștera Munticelu Cabana...
Mai Mult
dealul repedea colinele iasului
Drumeție pe Colinele Iașului
COLINELE IAȘULUI Gara Bârnova – Poiana Rotundă – Dealul Repedea Gara...
Mai Mult

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top