Piatra Craiului
Traseu Piatra Mică
Traseul cu plecare de la Fântâna lui Botorog
Pentru a ajunge la punctul de plecare pe traseul către vârful Piatra Mică am luat inițial un tren din București spre Brașov și încă unul din Brașov spre Zărnești, urmat de un taxi către Fântâna lui Botorog.
Mi-a luat ceva să ajung la destinație, însă priveliștile pe care o să le întâlnesc o să mă bucure nespus.
Traseul de la Fântâna lui Botorog – Poiana Zănoaga – Cabana Curmătura – Vârful Piatra Mică durează aproximativ 7 ore dus-întors cu pauze incluse.
Pe întreaga lungime de 10 km a traseului o să vă bucurați privirea cu diverse peisaje, de la mers prin pădure, la poieni pline de flori și peisaje stâncoase asupra Pietrei Craiului.
Primul punct de interes al traseului este Poiana Zănoaga, care la final de martie când am fost eu era plină de brândușe, ghiocei și viorele. O adevărată încântare ce să mai.
După aproximativ o oră de mers susținut prin pădure, această poiană a fost o adevărată încântare, locul perfect pentru o pauză de masă sau de ceai.
Poiana Zănoaga oferă și preveliști superbe și asupra munților. Dacă privești în spate poți vedea Bucegii și Munții Baiului, iar în față se înalță Creasta Pietrei Craiului.
Pe cer tronau și câțiva norișori pufoși care duceau frumusețea la un alt nivel.
Cabana Curmătura
După o pauză de admirat brândușe, am pornit spre următorul punct de interes al traseului și anume cabana Curmătura. Din poiană până la cabana traseul durează încă aproximativ o oră.
Cabana este amplasată intr-o poieniță și oferă priveliști superbe asupra Pietrei Craiului, Bucegi și Baiului la pachet cu numeroase brândușe.
Nu am zăbăvit prea mult timp pe la cabana deoarece trebuia să-mi continui traseul către vârful Piatra Mică. Însă mi-am promis că data viitoare când o să trec pe aici o să fac o pauză mai lungă și poate o să înoptez.
Cabana Curmătura este amplasată la o altitudine de 1470 m.
Vârful Piatra Mică
De la cabană până pe Piatra Mică traseul urcă susținut, fiind mai solicitant decât porțiunea anterioară.
Timpul de parcurgere al traseului este de aproximativ doua ore fară grabă. Nu este un traseu pe care vrei să te grăbești, deoarece prezintă o serie porțiuni expuse.
Am numărat cinci porțiuni de cățărate ușoară dintre care două susținute cu lanțuri. Cu puțină atenție pot fi trecute fără probleme.
La început o să vi se pară dificile, deoarece aveți prapastie și stânga și dreapta, insă nu sunt chiar atât de grele. Cel mai important este să fiți atenți la fiecare pas deoarece nu e un loc unde ai vrea să cazi.
Dar ce priveliști incredibile o să întâlniți pe această porțiune.
Vârful Piatra Mică se află la o înălțime de 1816 m și este marcat printr-un panou informativ.
Crucile din Piatra Craiului
Nu departe de vârf o să întâlniți crucile din Piatra Craiului, un loc de belvedere cu priveliști 360 grade absolut superbe.
De aici o să vedeți valea Bârsei, Măgura Codlei, Zărnești, Râsnov, Bucegi, munții Baiului și Piatra Craiului.
O adevărată încântare.
De la cruci traseul coboară destul de abrupt prin pădure și urmează să ieșiți în poiana Zănoaga.
Concluzii
În concluzie, este un traseu cu de toate, un traseu care te poartă de la o stare la alta, un traseu care o să îți ardă un pic picioarele cât să simți că ai fost la munte.
Per total traseul are o dificultate medie și urmează marcajul bandă galbenă până la cabana Curmătura, urmat de punct albastru spre vârful Piatra Mică.
Dacă doriți puteți viziona și filmul traseului pe canalul meu de Youtube.
Emoții, superb.🥀👏🏞️🌲
Mulțumesc <3