PIATRA CRAIULUI
Magura Mare - Bran
Traseu Fântâna lui Botorog - Măgura Mare
De mult timp stăteam și mă uitam pe hartă la aceast traseu, nu eram hotărâtă dacă să îl fac sau nu. Am găsit câteva informații despre el, dar nu mi-am făcut mari așteptări.
Cum vremea la altitudini mari nu se anunța bună pe toată durata zilei, am ales să încerc acest traseu și ce decizie bună am luat.
Traseul l-am început la fântâna lui Botorog, de unde am urmat marcajul bandă roșie. Nu am avut nici 10 minute de când am început traseul și m-am întâlnit cu un urs. Fiind singură, am stat liniștită fără mișcări bruște, am fluierat un pic cât să fac zgomot, după am așteptat până s-a retras în pădure.
Este a doua oară pentru mine când mă întâlnesc cu ursul pe traseu, nici prima dată nu am avut probleme, însă mereu am un spray anti-urs la mine în caz de situații neplăcute.
Prima ieșire din pădure a adus și prima panoramă asupra Crestei Pietrei Craiului, cerul era atât de frumos, un adevărat spectacol. Am trecut de vârful Prislopului (1299 m), iar pe traseu spre vârful Gălbinarea (1350 m), am mers pe un covor plin de Cornuț de munte.
Deschiderea devine din ce în ce mai spectaculoasă, la orizont se înalță satele Măgura, Peștera și Prăpăstiile Zărneștilor. Acolo am văzut și primele persoane pe acest traseu, ci anume un grup de drumeți care luau lecții de escaladă pe pereții vârfului Gălbinarea.
După o pauză de admirat și pozat, mi-am continuat traseul spre Șaua Măgurii. Din acest punct, priveliștile încep să devină cu adevărat spectaculoase, după mine este cea mai frumoasă porțiune de pe traseu.
Inițial după ce ies din pădure în Șaua Măgura văd vârful Gălbinarea pe lângă care am trecut eu, traseul îl ocolește. Dar ce mai văd este o potecuță care se abate cumva de la traseul marcat și decid că vreau să văd unde duce. În două minute ajung la un loc de belvedere superb, care oferă priveliști asupra orașului Zărnești, Poiana Mărului și Măgura Codlei (1294 m).
Vremea s-a schimbat brusc, auzeam tunete din ce în ce mai puternice și vedeam fulgere în depărtare. Din șa am început să urc ușor și în ciuda a toate am luat o pauză la acest loc de belvedere.
Ce deschidere superbă asupra Crestei Pietrei Craiului, Prăpăstiile Zărneștilor și satului Măgura. Eram atât de încântată încât parcă nu îmi prea păsa de ploaia ce urma să vină. Aș fi făcut acest traseu doar pentru această panoramă.
Traseu Măgura Mare - Bran
De la punctul de belvedere din apropierea vârfului Măgura Mare (1375 m) am continuat traseul spre Bran. Ploaia a început mai întâi puternic cu gheață, după s-a transformat într-o mocănescă până la finalul traseului.
Trec prin pădure, prin poieni pline de flori de primăvară, la un moment dat pe lângă o stână (însă este un pic mai departe de traseu).
În momentul în care credeam că am terminat cu punctele de belvedere, am dat peste o poieniță superbă cu priveliște asupra Abruptului Vestic al Bucegilor, Bran și satele împrăștiate printre colinele de la bază.
O pauză de masă la acest “restaurant” cu priveliște de 5 stele și după aproximativ 40 minute am ajuns în Bran.
Concluzii
Este un traseu frumos, deloc aglomerat, am întâlnit puține persoane pe el. Ca dificultate l-aș cataloga ca ușor spre mediu. Mie mi-a luat aproximativ 5 ore jumatate acest traseu, cu pauze incluse.
Din Șaua Măgurii pornesc alte două trasee spre sat Măgura și Predeluț dacă doriți să faceți circuit cu întoarcere spre Fântâna lui Botorog.
Nu am întâlnit surse de apă pe traseu, însă nu pot spune că le-am căutat. O mențiune importantă este ultima porțiune de coborâre spre Bran, care este foarte abruptă, iar dacă este ud, necesită atenție sporită.
Fotografiile sunt realizate cu acest aparat.
Harta traseului o găsiți aici.
Dacă doriți puteți viziona și filmul călătoriei pe canalul meu de YouTube.