CE TREBUIE SĂ ȘTII
Despre Fortificațiile Bucureștiului?
Fortul 13 Jilava
A fost construit ca parte a Cetății Bucureștiului. Cetatea este reprezentată printr-o centură de apărare cu forturi și baterii care înconjoară Bucureștiul.
Sistemul de apărare a fost contruit între anii 1870-1890 la sugentia regelui Carol I.
Fortul 13 Jilava a început să fie utilizat ca închisoare politică dupa răscoala de la Flămânzi din anul 1907. Urmând ca în perioada comunistă să devină o parte tristă și cruntă a gulagului românesc.
Una dintre cele mai negre zile din istoria fortului a fost noaptea dintre 26/27 noiembrie 1940 când poliția legionară a ucis un număr de 64 de deținuți politici opozanți ai mișcării legionare.
În urma anchetei, aceștia au fost găsiți vinovați pentru uciderea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu și a altor 13 legionari de către jandarmi în timp ce eram transportați spre închisoarea Jilava.
În anul 1946 la Jilava a început judecarea lotului marilor criminali de război în frunte cu mareșalul Ion Antonescu. O parte dintre aceștea fiind executați în Valea Piersicilor de lângă penitenciarul Jilava.
După ce Jilava devine un penitenciar comunist, aici sunt aduși deținuți condamnați pentru: spionaj, crime de război, trădători de patrie și organizații anticomuniste.
Perioada cea mai neagră din istoria penitenciarului Jilava a fost în timpul conducerii comandantului Moromete care a aplicat un regim dur și cu pedepse crunte deținuților.
Nu o să povestesc acum prin ce treceau unii deținuți de aici, tot ce pot spune e că în timpul lui Moromete închisoarea a însemnat pentru unii deținuți iadul și pentru alții mormântul.
Dacă doriți să aflați mai multe detalii, am un videoclip pe youtube în care povestesc câteva întâmplări petrecute aici.
Fortul 13 Jilava este singurul dintre cele 18 forturi și 18 baterii care poate fi vizitat în condiții de siguranță. Restul fie sunt foarte degradate, fie parțial inundate și acoperite de vegetație sau pe teritoriul unor firme și instituții militare.
Dacă doriți să îl vizitați trebuie să faceți o programare la penitenciarul Jilava cu motivul vizitei.
Concluzii
Este un obiectiv care după părerea mea trebuie vizitat pentru valoarea sa istorică.
Partea bună este că spre deosebire de celelalte forturi, acesta a fost inclus pe lista Monumentelor Istorice de Importanță Națională categorie A și este în plan ca în viitor să fie inclus în circuitul turistic.
Consider că este important să vizităm și aceste obiective care nu sunt neapărat frumoase, dar au o poveste, o istorie bogată și să ne acceptăm trecutul așa cum este el.